I

 

 radarani

 

..............

 

............................

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Internet εν πλω

Οι τηλεπικοινωνίες στη θάλασσα ήταν πάντα ένας από τους τομείς ενδιαφέροντος της ναυτικής τεχνολογίας. Πρώτα από όλα, η δυνατότητα επικοινωνίας με την ξηρά αποτελεί ένα κομβικό σημείο της ασφάλειας των πάσης φύσεως πλοίων. Πέρα από αυτό το γεγονός, η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι απαραίτητη για την πλεύση και τον σχεδιασμό της. Ο τελευταίος περιορισμός, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες εν πλω, ήταν το διαδίκτυο που πλέον είναι προσβάσιμο με διάφορους τρόπους, ακόμη και όταν το σκάφος βρίσκεται αρκετά μακριά από την στεριά.

Έτσι πλέον και τα σκάφη αναψυχής μπορούν να έχουν μόνιμη πρόσβαση στο internet και το πλήρωμα και οι επιβάτες του να χρησιμοποιούν όλες τις υπηρεσίες του διαδικτύου. Ειδικά για τις εταιρείες charter μηχανοκίνητων και ιστιοπλοϊκών σκαφών, που στην Ελλάδα ειδικά είναι πολλές και με μεγάλο κύκλο εργασιών, δηλαδή τους πράκτορες του ναυτικού τουρισμού το να προσφέρουν στους πελάτες τους πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να θεωρείται πλέον βασικό μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν. Αν αναλογιστούμε ότι τα σκάφη προς ενοικίαση έχουν διττό ρόλο σαν μέσα μεταφοράς αλλά και πλωτά καταλύματα για τους επιβαίνοντες, αντιλαμβανόμαστε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο στην πλεύση, αλλά και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες επικοινωνίας που ένα σκάφος παρέχει στους επιβάτες του.

Όσον αφορά τους τρόπους πρόσβασης, υπάρχουν διαφορετικές λύσεις που καλύπτουν πλέον, με το ανάλογο κόστος βέβαια, όλες τις ανάγκες της αγοράς.

Ασύρματα δίκτυα.

Καταρχήν τα ασύρματα δίκτυα (στο εξωτερικό όλες σχεδόν οι μαρίνες και τα λιμάνια διαθέτουν δωρεάν πρόσβαση για τα σκάφη που είναι στις εγκαταστάσεις τους) όπου με έναν απλό φορητό υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο νεότερης γενιάς υπάρχει δυνατότητα για σύνδεση. Επιπλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν εξωτερικές κεραίες wi-fi που ενισχύουν και μεταφέρουν το σήμα στο εσωτερικό του σκάφους, παρέχοντας τις ευκολίες ενός οικιακού δικτύου.

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Η άλλη λύση, εφόσον βέβαια ταξιδεύει κάποιος κοντά στην ακτή, είναι η σύνδεση μέσω των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας 3G, όπου είναι διαθέσιμο, ή GPRS (ουσιαστικά στη Ελλάδα λόγω γεωμορφολογίας υπάρχει κάλυψη σχεδόν παντού εκτός από κάποιες περιοχές στο Αιγαίο). Από άποψη εξοπλισμού χρειάζεται ένας φορητός υπολογιστής με GPRS modem ή ένα κινητό που υποστηρίζει αυτά τα πρωτοκολλά επικοινωνίας και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν modem. Σχεδόν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν πλέον αυτή την υπηρεσία αλλά οι συσκευές που δίνουν δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια, άρα το καλύτερο είναι να προμηθευτεί κανείς κάτι καλύτερο από το εμπόριο.

Προσφάτως άρχισαν να κυκλοφορούν στις Η.Π.Α. ολοκληρωμένα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα με 3G/GPRS σύνδεση για σκάφη κάθε μεγέθους που διαχειρίζονται εκτός από τις τηλεπικοινωνίες και τα βοηθήματα ναυσιπλοΐας του σκάφους (chart plotter κτλ.). Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες λογισμικού ναυσιπλοΐας προσφέρουν πλέον live updates (ενημερώσεις χάρτη, δεδομένα κίνησης, μετεωρολογικά) όπου προβάλλονται στην οθόνη του σκάφους όταν ταξιδεύει.

Satellite Internet

Στη περίπτωση της χρήσης δορυφορικής ζεύξης για επικοινωνία στη θάλασσα, όλα ξεκίνησαν από τις ανάγκες επικοινωνίας των ποντοπόρων εμπορικών και επιβατικών πλοίων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε από τα κεντρικά γραφεία μιας ναυτιλιακής εταιρείας να μπορούν να παρακολουθούν το πλοίο οπουδήποτε και να έχουν εικόνα για όλα τα υποσυστήματά του και βέβαια το πλήρωμα δύναται να έχει άμεση και απεριόριστη επικοινωνία με την ξηρά.

Έτσι λοιπόν οι τεχνολογικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο υλικού -οι δορυφόροι είναι πολύ περισσότεροι, οι κεραίες σήμερα είναι κατά πολύ μικρότερες- όσο και σε επίπεδο λογισμικού (συμπίεση δεδομένων κτλ.) επιτρέπουν πλέον την χρήση του αμφίδρομου δορυφορικού internet και από μεμονωμένους ιδιώτες εκτός από εταιρείες.

Οι ταχύτητες σύνδεσης πλέον είναι ικανοποιητικές και η χρήση διαφορετικών συχνοτήτων για λήψη (Ku band) και εκπομπή (L band) δεδομένων κάνει τις συνδέσεις ακόμα πιο αποδοτικές. Στο τελευταίο Volvo Ocean Race (ιστιοπλοϊκός αγώνας του περίπλου της γης) τα πληρώματα, εκτός από πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, είχαν την δυνατότητα να ανεβάζουν στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης καθημερινά video από τον αγώνα, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό μωσαϊκό εικόνων από όλους τους ωκεανούς της γης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση του πολυτελούς clipper Malteze Falcon, που εκτός από την μοναδική του αρματωσιά και ιστιοφορία διαθέτει πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών εκ κατασκευής. Μία από τις οποίες είναι το δορυφορικό σύστημα που διαχειρίζεται όλες τις τηλεπικοινωνίες του σκάφους (τηλεφωνία, internet, fax) ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και δορυφορική τηλεόραση. Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της γης, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες (αναλυτικά μετεωρολογικά δεδομένα κτλ.) που οι πιο παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας δεν μπορούν να παρέχουν, ενώ οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την στεριά ανά πάσα στιγμή. Έτσι λοιπόν παρέχει στους επιβάτες του πραγματικά υπηρεσίες εφάμιλλες ενός ξενοδοχείου πολλών αστέρων καταργώντας τον περιορισμό της επικοινωνίας ακόμη και αν βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού.

Links

Ασύρματα links για σκάφη.

http://electromarinaservice.gr/index.php/vsat-broadband.html

http://elms.gr/index.php/seatel

Επικοινωνήστε μαζί μας